Nazorginstructie

 

Tijdens het piercen ontstaat er een diepe won d die tijd nodig heeft om te genezen. Hoe snel deze wond geneest hangt af van de plaats van de piercing, de metaalsoort, de vakkundigheid van de piercer en de kwaliteit van de nazorg. Als je de piercing goed verzorgt, duurt het 4 tot 12 weken tot de wond g enezen is. Hierbij geldt: hoe groter of dieper de wond, hoe langer de genezing duurt.

Was de piercing (met uitzondering van een tong - , lip of mondpiercing) tijdens het genezen twee keer per dag met een milde ongeparfumeerde zeep . Dep hem vervolgens droog met een schone handdoek of tissue. Houd de piercing de rest van de dag zo droog mogelijk.

Let daarnaast tijdens het genezingsproces op het volgende:

raak de piercing zo min mogelijk aan ;

smeer geen zalf op de wond en druppel er geen ontsmettings middelen o p zoals Sterilon ® of Betadine ® (tenzij een arts anders aangeeft);

zorg dat er geen haarspray, gel of andere producten in de buurt van een oorpiercing komen;

draag geen pleisters over de piercing (alleen tijdelijk tijdens het sporten);

draag geen strakke o f vuile kleding over de piercing;

vermijd (bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden;

verwijder de piercing nooit zelf.

 

Let bij een or ale piercing ook op het volgende:

vermijd kussen en orale seks tijdens het genezingsproces ;

poets regelmatig de tanden , bij voorkeur met een tandpasta op basis van zoutoplossing , en gebruik zo nodig mondwater op basis van een chloorhexidineoplossing.

 

Let bij een genitale piercing ook op het volgende:

drink ongeveer één uur voor het schoonmaken van je genitale pierc ing een glas water . Zo kun je zeepresten na het wassen sneller uit plassen . Zeep in de urinebuis kan een blaasontsteking veroorzaken .

bescherm genitale piercings tijdens seksueel contact altijd met een extra stevig condoom (bijv. een condoom voor anale sek s) of een beflapje. Heb bij voorkeur geen seksueel contact tijdens het genezingsproces.

 

Let op: de huid rondom je piercing kan direct na het piercen rood worden en flink opzwellen. Dit is normaal. Maar neem co ntact op met de huisarts en of piercing studio als :

je je zorgen maa kt over de genezing;

je binnen een paar dagen na het zetten van de piercing ziek wordt of koorts krijgt;

lichamelijke klachten zoals jeuk en roodheid binnen 48 uur na het zetten niet afgenomen zijn;

je 24 uur na het zetten ineens nieuwe klachten krijgt, of de klachten verergeren;

je de piercing wilt verwijderen tijdens het genezingsproces (bijvoorbeeld vanwege klachten of uitgroei - of afstotingsverschijnselen).